itt van mostDusenici

Dusenici


Szerző: Kiss Attila
2011. február. 07.

A Dusenici Gyermek Tánccsoport 2009 szeptemberében alakult óvodás és alsó tagozatos gyerekekből. A 20 fős táncos csoport szorgalmasan jár el hetente megtartott próbáikra. Repertoárjukon horvát gyermektáncok, játékok szerepelnek. Mindig nagy lelkesedéssel lépnek közönség elé. Megalakulásuk óta több helyi községi és egyéb rendezvényen mutathatták meg tánc és énektudásukat.
A csoport vezetője: Varga Szilvia
Elérhetőség: 30/302-87-97

A 2009-ben megalakult délszláv Dusenici Ifjúsági Tánccsoport műsorán jelenleg bunyevác, és baranyai táncok szerepelnek. Tagjai 15 és 30 év közötti fiatalok, akik közel 30 fős csoportot alkotnak, gyerekkori barátokból és a Remenica Ifjúsági Tánccsoport oszlopos tagjaiból verbuválódtak.
Rendszeres résztvevői a helyi rendezvényeknek, báloknak, mint például a minden évben megrendezésre kerülő Rác Prelo, Rác Pünkösd, Szüreti mulatság, stb. Ismerik a helyi rác hagyományokat, néhányan beszélik a rác illetve horvát nyelvet, és a környékbeli délszláv bálok és rendezvények rendszeres hangulatfelelősei is. Természetesen szívesen tesznek eleget a vidéki, illetve külföldi meghívásoknak.
A csoport vezetője: Varga Szilvia
Elérhetőség: 30/302-87-97

A Zabavna Industrija zenekar 2008-ban Budapesten a Horvát Gimnáziumban alakult meg. A zenekar „székhelye” Dusnokon található, mivel az együttes legtöbb tagja a községben él.
Együttesük tagjai kivétel nélkül a délszláv zene szeretői, többen a horvát, rác nyelv beszélői. Zenei repertoárjuk horvát, szerb, makedón, magyar népdalokból és műdalokból állnak, amelyet próbálnak modern hangszerelésben és hangzásban előadni. E mellett tamburazenekar formációban is működnek, így vállalnak tánccsoportok és énekkarok kíséretét is. Céljuk a délszláv zene megszerettetése és a hagyományok megőrzése. Az öt fiatalt számláló zenekar tevékenykedik táncházakban, koncerteken, tánccsoportok kíséretében.
A zenekar vezetője: Pozsonyi Dávid
Elérhetőség: 30/571-79-04

 

Vissza az előző oldalra

Keresés