itt van mostHétszínvirág Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Hétszínvirág Alapfokú Művészetoktatási Intézmény


Szerző: Kiss Attila
2009. január. 07.

Dusnokon 2002 szeptemberétől folyik magyar néptánc oktatás a kalocsai Hétszínvirág Alapfokú Művészetoktatási Intézmény keretein belül.
A csoportokat Mihó Erika és Tóth Zoltán vezetik, akik mindketten a Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztek.
A néptánc oktatás 3 korcsoportban zajlik, jelenleg 100 fővel.

I. korcsoportba a 6 – 10 éves gyerekek tartoznak, akik a magyar népi játékok széles körével ismerkednek meg, mely biztos alapot ad a későbbi táncok bonyolultabb, összetettebb motívumainak elsajátításához. Először mindig a nyugati, vagy dunai dialektus játékaival és táncaival foglalkozunk.
Már ebben a korcsoportban is nagy hangsúlyt fektetünk a népdalok oktatására. Itt tanulják meg a gyerekek a próbateremben megkövetelt viselkedési normákat, a rendszeres próbára járás fontosságát.

I. korcsoport
I. korcsoport

II. korcsoportban a 10 – 14 éves gyerekek táncolnak. Ebben a korosztályban már a különböző tájegységek táncaival, dalaival, népszokásaival ismerkednek meg a gyerekek. Itt már a középső vagy tiszai dialektus tájegységeiből válogatjuk ki azokat a táncokat, amelyek ennek a korosztálynak a testi és szellemi fejlettségének a legmegfelelőbb. Ebben a korcsoportban a táncok magasabb szintű ismerete mellett, a színpadi előadásmód fejlesztése is már fontos feladatunk.

II. korcsoport
II. korcsoport

III. korcsoportba a 14 – 20 éves fiatalok tartoznak.
Ők már a keleti vagy erdélyi dialektus tájegységeinek táncait tanulják, amelyben az eddig tanult tánctípusok: az ugrós, lassú és friss csárdás után, már a forgós-forgatós táncok, valamint a férfi szólisztikus táncok közül a verbunk és legényes is előtérbe kerülnek.
Ebben és az előző korosztályban, már a táncok tanulása mellett, fontos szerepe van a csoport kohéziónak is, melyet a táncpróbákon kívül, a nyári tánctáborok és külföldi utak során tudunk kialakítani.

II. korcsoport
II. korcsoport

Eig elért eredmények:
Mindhárom korcsoporttal rendszeresen részt veszünk a helyi, valamint a környező települések rendezvényein.
Minden évben fellépnek a csoportok a Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Néptánc Verseny megyei és regionális válogatóin (Kiskőrös, Szeged, Baja, Kalocsa, Bácsalmás), ahol kiemelkedő sikereket érnek el.
Továbbá a versenyek felmenő rendszerében már az országos gálákon is részt vett csoportunk.
Így kerültek be az Örökség Gyermek Néptánc Egyesület által rendezett Kőrős-völgyi sokadalomra, Gyulára 2009-ben, valamint 2010-ben a budapesti Operettszínházban megrendezésre került Országos Gyermek Néptánc Antológiára.
A csoportok több külföldi nemzetközi fesztiválon is sikeresen vendégszerepeltek már. Többek között jártak már Erdélyben, Horvátországban és Lengyelországban.

A csoport vezetői fontos feladatuknak tartják, a gyerekek egészséges személyiségfejlődését, testi és lelki fejlődését a tanulási folyamat során, ezért a magyar népi gyermekjátékok, táncok és népdalok tanítása során, a korosztálynak legmegfelelőbb pedagógiai módszereket alkalmazzák.
Minden évben nyáron is együtt töltenek 2-3 napot vagy egy hetet az általuk szervezett tánctáborokban, vagy külföldi fesztiválokon. Ez nem csak a tánctanulásról és a fellépésekről szól, hanem így a gyerekeknek lehetőségük van jobban megismerni egymást és tanáraikat is. Így egy összetartó, jó közösséget tudunk kialakítani a táncosainkkal.

 

Vissza az előző oldalra

Keresés