itt van mostKincskereső Dráma és Kézműves Műhely

Kincskereső Dráma és Kézműves Műhely


Szerző: Kiss Attila
2009. május. 19.

A Kincskereső Dráma és Kézműves Műhely 2000. januárjában elindított, közhasznú egyéni kezdeményezés, amely dusnoki gyerekeknek, szüleiknek, a családoknak kínál szabadidős tevékenységet. Olyan programokat kínálunk és szervezünk, amelyeken alkalom nyílik a kötetlen beszélgetésre, az alkotásra, az önfeledt közös játékra, az építő, értékes és tartalmas együttlétekre.
Ugyanakkor a Műhely legfőbb célja túlmutat a puszta szabadidő-szervezésen. Programjainkkal nem pusztán szórakoztatni, inkább embert formálni, megtartó közösséget szeretnénk építeni. Időnket, tudásunkat, otthonunkat kínálva másoknak mintát, értéket, értékrendet is kínálunk egyben, amelyet keresztény, népi és nemzeti kultúránkból merítünk, hogy azt másokkal megismertessük, megszerettessük, átörökítsük. Mindez emberépítés, szocializáció a játék, a művészetek, a kultúra leple alatt.
Munkánkat jelenleg nem iskolarendszerű oktatási keretek között, hanem délutánonként a gyerekek - és saját magunk- szabadidejében végezzük.
Programjaink közvetve vagy közvetlenül, de mindig a családokat célozzák meg. Első körben a gyerekeket, majd a szüleiket és évente többször az egész családot is megkínáljuk különféle rendezvényekkel. Egészséges értékrendű gyerekek csak egészséges értékrendű családokban növekedhetnek. A magunk szerény lehetőségeihez képest mi ehhez szeretnénk hozzájárulni.

Céljaink felé több és többféle programon keresztül vezet az út. Dráma és kézműves délutánok, természetismereti kirándulások, kaland és emlék túrák, bálok, előadások, táborok, bűnmegelőzési és drog prevenciós tréningek szervezése.
A kezünkben lévő két legfontosabb eszköz, módszer vagy éppen lehetőség, a drámapedagógia és a kézművesség.
A drámapedagógia olyan speciális pedagógiai módszer, amely segítségével a csoportjainkba járó gyerekek és felnőttek különböző személyiség- és képességfejlesztő, kommunikációs, ön- és társismereti és még sok-sokféle feladattal találkozhatnak a játék ürügyén. Védett környezetben felfedezhetik és kipróbálhatják önnön és társaik rejtett képességeit, megtanulnak báni érzelmeikkel, megtapasztalhatják az egymásra utaltság, az összetartozás jó ízét és felelősségét. Növekszik irodalmi műveltségük, miközben némi színjátszói gyakorlatra is szert tehetnek.
Heti két alkalommal működő drámás délutánjainkra jelenleg 35 gyermek jár.
A kézművesség egy újra felfedezett lehetőség. Lehetőség a hétköznapok egyszerű dolgai és a művészetek összekapcsolására, a vizuális kultúra és a kreativitás fejlesztésére, a természetes anyagok valamint a népi kismesterségek megismerésére, az alkotás örömének megtapasztalására.
A heti gyakorisággal működő kézműves délutánjainkra 25-28 gyermek jár.

A Kincskereső Műhely honlapja: http://kincskeresomuhely.hu/

 

Vissza az előző oldalra

Keresés